duminică, 20 martie 2011

Planta spaghetii traieste din hotii

Tortelul creste la inaltime, dar nu are frunze, iar la maturitate ii dispar si radacinile. In schimb, se infasoara in jurul altor plate, asemenea unor manunchiuri de spaghete vii, furand de la gazdele pe care se fixeaza toate substantele necesare supravietuirii.
Tortelul se agata de planta gazda cu ajutorul unor ventuze minuscule, care cresc din loc in loc, pe tulpini. Ventuzele patrun incet prin testurile plantei gazda, pana ce iau contact cu canalele prin care trec apa, nutrientii minerali si hrana. Apoi absoarbe o parte din aceste provizii. In timp ce creste, tortelul se extinde, invadand unor tulpinele mai multor gazde.
Tortelul comun este deseori intalnit pe vuietoare, ulex sau urici, dar multe specii de plante din lume ataca o mare varietate de gazde.
Are ciorchini de flori roz, care isi lasa seminte pe sol. Rasadurile fac initial radacini, dar acestea se usuca imediar ce planta isi gaseste o gazda si adopta un mod de viata parazitar.
Tortelul isi extinde tulpinile stranulatoare, care sug efectiv tot ce este bun in planta gazda, apoi se muta la urmatoarea victima.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu