luni, 10 ianuarie 2011

Delfinii se ating pentru a anunta pericolul

Delfinii folosesc mult simtul tactil,impingandu-se,inghiotindu-se,impungandu-se,mangaindu-se si pupandu-se tot timpul.Delfinii patati,confrutati cu amenintari potentiale precum atacul balenelor ucigase,colaboreaza pentru a-si feri puii din calea pericolului,gata sa faca fata atacului.
Dupa ce se hranesc,delfinii cenusii se ating si se mangaie cu inotatoarele,uneori inotand burta langa burta sau impungandu-se cu boturile.Atingerea se produce mai ales atunci cand doua subgrupe se intalnesc,dupa ce au fost despartite cateva ore.

Uimitoarea parada a paunului

Paunul este originar din India si sud-estul Asiei,dar spectaculoasa parada a masculului este de mult timp o priveliste familiara in parcurile si gradinile publice din America de Nord si Europa.Si totusi,podoaba masculului nu este doar un ornament.
Femela paunului isi evalueaza perechea exclusiv dupa marimea si calitatea cozii lui.Cand penele formeaza evantaiul intreg,masculul poate etala pana la 200 de bluni albastre-verzui.Factorul decisiv este cat de numeroase si de bine definite sunt aceste buline.
In sezonul de imperechere,masculul isi plimba tantos prin teritoriul lui,asteptand sa fie admirat de femele.Un mascul atragator isi alege femelele si se poate imperechea cu mai multe intr-un sezon.Are deci un imens avantaj reproductiv.Dar de ce isi aleg femelele masculi cu cozi mari?Conform unei teorii,masculii cu cele mai lungi cozi ar fi cei mai potriviti pentru ca reusesc sa supravietuiasca,in ciuda unui impediment atat de mare.

Fotosinteza

Plantele isi obtin energia direct de la lumina soarelui,folosind substanta numita clorofila pentru a o capta.Clorofila este verde si se afla in frunze.Cand o frunza se afla in lumina soarelui,clorofila absoarbe lumina,apoi transmite mai departe,energia care va fi folosita pentru a combina apa cu bioxidul de carbon,producandu-se glucoza (oxigenul este un produs derivat,degajat prin frunze).
Plantele folosesc glucoza drept combustibil si totodata pot transforma in sute de alte substante,inclusiv zaharuri,amidon si materiale de constructie din anumite esente de lemn,ca abanosul si lemnul de dafin,tare ca metalul.De-a lungul a multi ani,unele plante cresc pana la 140m inaltime si ajung sa cantareasca peste 1000 de tone-datorita energiei captate de la soare.
Animalele nu au fotonsiteza,dar depind de ea pentru a supravietui,pentru ca datorita ei cresc plantele,cu care se hranesc animalele erbivore.Acestea,la randul lor,contituie hrana animalelor carnivore.Fara fotonsinteza,lantul trofic s-ar rupe.