marți, 14 decembrie 2010

Cea mai rapida vietate pe patru picioare

Cu un cap mic,picioare lungi,contruita pentru viteya,cita poate accelera,luand startul dintr-un punct fix,pana la viteya de 72km-h,in trei secunde.Desi poate atinge repede viteza maxima de 97km/h,cita nu are curaj.Urmarirea trebuie sa fie scurta.Distanta medie este de 170m si durata se reduce la cel mult 20 secunde.
Avand muschi putermnici si nici un surplus de greutate,cita-care traieste in Africa-genereaza cantitati enorme de caldura.Pe parcursul unei goane de 200m,temperatura sa poate atinge 41C,nivel care poate produce cu siguranta o leziune a creierului daca dureaza mai mult de un minut,doua.
In compensatie,felina adopta una sau doua strategii de vanatoare.Una este sa se apropie cu nonsalanta de prada,adesea tanara gazela Thomson,incremenind de fiecare data cand animalul tinta isi ridica privirea.Cealalta este sa se furiseze prin tufisuri pana la vreo 50m distanta de prada,apoi sa ia startul in cursa de mare viteza a urmaririi.
Spre deosebire de alte feline,cita nu-si poate retrage ghearele;acestea sunt pernament expuse,parand,in timpul cursei,niste tepi alergatori.
Prada fuge in zigzag,dar cita ii anticipeaza la maximum.Ataca picioarele din spate ale gazelei,ii incaleca trupul care se zbate si o sufoca,muscand-o de ceafa.
Nu-si mananca imediat victima.Isi trage mai intai rasuflarea ca sa se racoreasca.Apoi o infuleca rapid,de teama sa nu apara un leopard,un leu sau o hiena sa-i fure prada.Cita evita competitia cu pradatorii nocturni,vanand ziua,in zori sau in amurg.

Cita africana (Acinonyx Jubatus) are o coloana vertebrala deosebit de flexibila,care-i permite sa-si mareasca pasul cand alearga foarte repede.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu